دانشکده آموزشی بازار بورس و فارکس
tabliq side logo

گام ۴ : کارگزاری ها و اصطلاحات

مقالات آموزشی مقالات بازار بورس
5 / 0
به این مقاله امتیاز دهید.

 کار گزاری های بورس و اصطلاحات رایج خرید و فروش در بورس اوراق بهادار مانند هر معامله ای قوانین مخصوص به خود را دارد، قوانین بورس به صورتی است که هیچکس نمی تواند شخصاً برای خرید و فروش سهام به تالار بورس مراجعه کند بلکه همه معاملات در بورس از طریق کارگزاران بورس صورت می […]

گام ۴ : کارگزاری ها و اصطلاحات

 کار گزاری های بورس و اصطلاحات رایج خرید و فروش در بورس اوراق بهادار مانند هر معامله ای قوانین مخصوص به خود را دارد، قوانین بورس به صورتی است که هیچکس نمی تواند شخصاً برای خرید و فروش سهام به تالار بورس مراجعه کند بلکه همه معاملات در بورس از طریق کارگزاران بورس صورت می گیرد.

 کارگزاران افرادی مجرب، آگاه و متخصصی هستندکه به صورت مرتب تغییرات شرکتهای بورسی را مطالعه می کنند و وضعیت سیاسی و اقتصادی کشور را دنبال می کنند، اینان علاوه بر داشتن تخصص و آگاهی افرادی مطمئن و خوشنامی هستند که سابقه ی تخلفات مالی ندارند،تمام معاملاتی که در بورس صورت می گیرد از طریق کارگزاری ها انجام می شود.

کارگزاری ها برای انجام این معاملات برای مشتریان خود، درصدی از مبلغی که با آن خرید و فروش می کنیم را به عنوان کارمزد دریافت می کنند،بورس اوراق بهادار دوره ها و آزمون هایی را سالانه برگزار می کند که کارگزاری ها نیز باید در این دوره ها شرکت کرده و مدرکی که بورس از طریق آزمونی که از آنها می گیرد را دریافت کنند که فقط در این صورت مجوز انجام معاملات به آنها داده می شود.

همین امر موجب می شود که هم خریداران و هم فروشندگان و هم بورس از انجام معاملات قانونی ای که صورت می گیرد مطمئن باشند البته در صورتی که کارگزاران موجب تخلف شوند برحسب مورد و نوع تخلف، جریمه می شوند و در بعضی موارد به ابطال مجوز خرید و فروش کارگزاری منجر می شود. کارگزاری ها برای ارتباط مشتریان با کارگزاری، دفاتری را برای ارتباط مداوم با مشتریان تاسیس می کنند،کلیه ی فعالیتهای کارگزاری از طریق این دفاتر صورت می گیرد.که در ادامه به نوع فعالیتهای کارگزاری ها و نحوه ارتباط شما با آنها می پردازیم.


خرید و فروش اوراق بهادار:

اولین کاری که یک سرمایه گذار برای سرمایه گذاری در بورس باید انجام دهد اینست که به یک کارگزاری مراجعه کرده و کد معاملاتی بورسی را دریافت کند، این کد که داشتن آن جزء الزامات خرید و فروش در بورس می باشد شامل سه حرف اول نام خانوادگی فرد و همراه با یک عدد ثابت می باشد،

برای مثال فردی که نام خانوادگی آن بهارلو می باشد کد آن می تواند:بها ۰۰۰۹۱ باشد،همانطور که افراد با مراجعه به بانک و افتتاح حساب شماره هایی دریافت می کنند و می توانند به سهولت دریافت و پرداخت را به آسانی انجام دهند،با دریافت کد بورسی خرید و فروش افراد آسان تر و سریع تر انجام می پذیرد.برای دریافت کد معاملاتی افراد می توانند با ارائه ی شناسنامه و کارت ملی به کارگزاری ها کد مورد نظر خود را دریافت کنند.

تکمیل فرم درخواست خرید سهام:

برای خرید سهام پس از مراجعه به کارگزاری ابتدا کارگزار فرم درخواست خرید سهام را به مشتری ارائه می کند،این فرم حتماً باید توسط خریدار پر شود، دراین فرم نیز باید نام و نام خانوادگی، کد بورسی، نام شرکت، تعداد سهام، مبلغ سرمایه گذاری،تعیین قیمت و نوع سهم در آن گنجانده شده است،

البته مشتری قیمت خاصی را برای خرید به کارگزاری می تواند ارائه کند، برای مثال می تواند قید کند که تا سقف صد و پنجاه تومن برای او سهام خریداری شود یا اینکه به قیمت روز یعنی به قیمت تابلو برایش خرید کند،فرم درخواست خرید فرمی سه نسخه ای می باشد، نسخه ی اول و سوم مربوط به کارگزار می باشد و نسخه ی دوم آن به خریدار داده می شود.

دریافت اعلامیه ی خرید:

پس از اینکه فرم درخواست خرید به کارگزار ارائه شد در صورتی که سهام مشخص شده از طرف خریدار قابل قبول باشدکارگزار اقدام به خرید آن می کند و بعد از چند روز سندی راجع به این خرید و فروش به شما ارائه می شود، در این فرم نام سهامدار، نماد شرکت خریداری شده، تعداد سهام، مبلغ تمام شده و…ثبت شده است،خریدار می تواند به وسیله ی این فرم،فرم اصلی را دریافت کند(سند اصلی سهام خریداری شده) .

تکمیل فرم درخواست فروش:

برای فروش سهام نیز فروشنده باید به کارگزار مراجعه نماید و این بار به جای یک فرم باید دو فرم را تکمیل کند،فرم اول، فرم وکالت نامه ی فروش است که توسط فروشنده کامل می شود،از آنجا که در زمان انتقال سهم به فرد دیگر فروشنده حضور ندارد تا سند مربوطه را امضاء کند فروشنده از طریق وکالتنامهبه کارگزار این اجازه را می دهد که به وکالت او سند را امضاء نماید. پس از تکمیل فرم وکالتنامه فروشنده باید فرم فروش سهام را تکمیل کند.دراین فرم مشخصاتی مانند فرم خرید موجود است.در این جا ما برای شما نمونه ای از این فرم ها را قرار داده ایم.

.

آموزش بورس فرم خرید و فروش سهام

گام ۴ : کارگزاری ها و اصطلاحات

گام ۴ : کارگزاری ها و اصطلاحات

البته لازم است اینجا این مسئله گفته شود که با وجود خرید و فروش آنلاین و اینترنتی نیز فقط کافیست یک بار به کار گزاری مراجعه کنید و اطلاعات کاربری خرید و فروش اینترنتی و آنلاین را دریافت کنید البته نگران نباشید ما در گام های بعدی خرید و فروش اینترنتیو آنلاین را به صورت تصویری به شما خواهیم آموخت.البته خیلی ها در بازار ایران خرید و فروش می کنند ولی تا به حالااین فرم ها را ندیدند چون خرید و فروش خود را به صورت مجازی انجام می دهند.

هزینه ی خرید و فروش:

سرمایه گذاران باید بابت خدماتی که کارگزاران به آنها ارائه میدهند، کارمزدهایی به آنان بدهند:

۱-کارمزد کارگزاران:

کارگزاران درصدی از معامله را در عوض انجام معامله دریافت می نمایند،

این مبلغ معادل چهار در هزار یعنی چهار دهم درصد ارزش معامله تا سقف صد میلیون ریال

است که توسط فروشنده و خریدار به نسبت مساوی پرداخت می شود.

۲- کارمزد سازمان:

سازمان بورس برای نظارت بر معاملات بورس معادل یک در هزار

یعنی یک دهم درصد ارزش هر معامله را تا سقف دویست میلیون ریال دریافت می کند.

شصت درصد این مبلغ توسط فروشنده و چهل درصد این مبلغ توسط خریدار پرداخت می شود.

۳-کارمزد بورس:

شرکت بورس برای اینکه شرایط خرید و فروش را فراهم کرده است

کارمزدی معادل یک ممیز چهاردهم هزار

یعنی چهار هزارم درصد ارزش هر معامله را تا سقف دویست میلیون ریال دریافت می کند،

شصت درصد این مبلغ توسط فروشنده و چهل درصد توسط خریدار پرداخت می شود.

۴- کارمزد شرکت سپرده گذاری:

شرکت سپرده گذاری مرکزی و تصفیه ی وجوه بابت تصفیه حساب های هر معامله کارمزدی معادل یک در ده هزار

یعنی یک صدم درصد ارزش هر معامله را تا سقف دویست میلیون ریال دریافت می کند،

شصت درصد این مبلغ توسط فروشندهو چهل درصد توسط خریدار پرداخت می شود.

۵-مالیات نقل و انتقال:

فروشنده ی اوراق بهادار در هر معامله به مبلغ پنج در هزار یعنی پنج دهم درصد ارزش معامله را بابت مالیات پرداخت خواهد کرد،

بجز این مالیات سهامداران هیچ مالیات دیگری پرداخت نمی کنند.

در نتیجه

کارمزدی که خریدار باید بپردازد ، حدودا ۰/۵ درصد است ،
وکارمزدی که فروشنده باید بپردازد حدودا ۱/۰۵ درصد می باشد
مثلا اگر ۱ میلیون تومان به حساب کارگزاری جهت خرید سهام واریز نمایید مبلغ ۵۰۰۰ تومان از آن کسر شده
و از مابقی آن برای شما سهام خریداری می شود .
اما در زمان فروش کارمزد ۱/۰۵ درصد وجه حاصل از فروش است .
مثلا اگر کل مبلغ فروش سهام شما ۱ میلیون تومان شود در عمل مبلغ ۱۰۵۰۰ تومان از آن به عنوان کارمزد فروش، مالیات و تسهیلات بورس کسر می شود و مابقی به فروشنده سهام داده می شود.پس درنتیجه در یک خرید وفروش ما باید حدودا ۱/۵۵درصد کار مزد بپردازیم.

گام ۴ : کارگزاری ها و اصطلاحات

در ادامه می خواهیم به برخی از اصطلاحات رایج در بورس بپردازیم

اصطلاحات رایج در بورس اوراق بهادار:

انجام هر فعالیتی به این نیاز دارد که فرد اصطلاحات رایج در آن را بداند.برای مثال فرض کنید که می خواهیدآشپزی یاد بگیرید، ابتدا باید با مفاهیم گاز، ماهیتابه، مواد اولیه و…آشنا شوید و سپس چگونگی کاربرد و زمان استفاده ازهر یک را یاد بگیرید آنگاه پس از آگاهی کامل و اطمینان آشپزی می کنید و غذای مورد نظر خود را تهیه می کنید.

بورس اوراق بهادار نیز از این قائده مستثنی نیست یعنی هیچ فردی در این بازار بدون آگاهی از اصطلاحات رایج موفق نخواهد بودالبته شناخت و دانش این اصطلاحات برای فعالیت در بورس کافی نیست بلکه کاربرد این اصطلاحات برای تحلیل سهم ها مورد توجه است.

برای انجام فعالیت موفقیت آمیز در بورس لازم است فرد علاوه بر آگاهی کامل از اصطلاحات، نحوه ی کاربرد آنهاو مهارتهای عملی و فنی مرتبط با بازار را یاد بگیرد، با توجه به این موضوع شما را به برخی از اصطلاحات مهم بازار آشنا می نماییم:

شاخص بورس:

کلمه ی شاخص بورس(index) در کل به معنای نمودار یا نشان دهنده یا نماینده می باشد.

شاخص بورس در واقع نشاندهنده ی جهت و مقدار تغییرات کل بازار بورس می باشد.

مهم ترین شاخص بورس شاخص قیمت سهام است.

سود هر سهم(EPS):

خلاصه ی اصطلاح (earning per share) یا سود هر سهم است.

هر گاه کل سود پس از کسر مالیات را به تعداد سهام تقسیم نماییم سود هر سهم بدست می آید.

(EPS پیش بینی شده):

عبارت است از سود هر سهم که شرکت برای سال مالی که در پیش است پیش بینی می کند.

(EPS تحقق یافته):

عبارت است از سود هر سهم که در دوره ی مالی گشته به هر سهم تعلق گرفته است.

(تعدیل eps):

شرکتها در ابتدای سال مالی EPS خود را پیش بینی می کنند که به آن eps پیش بینی شده می گویند.

 ولی گاهی اوقات این سود کمتر و گاهی بیشتر از پیش بینی در می آید.

گام ۴ : کارگزاری ها و اصطلاحات

سود نقدی هر سهم(DPS):

به مقدار سودی که شرکت تقسیم می کند و بطور نقدی به دست سهامداران می رسد، DPS گفته می شود،اینکه چه میزان از سود تحقق یافته ی هر سهم به صورت نقدی توزیع شود و چه میزان در شرکت باقی بماند تصمیمی استکه در مجمع عادی سالیانه توسط هیئت مدیره به مجمع پیشنهاد داده می شود و سپس به تصویب سهامداران می رسد.

مقالات مرتبط

آخرین مقالات

    بایگانی‌ها
    5 / 0

    FT ADX Color Candles اندیکاتور MT5

    معرفی و دانلود اندیکاتور کاربردی FT ADX Color Candles اندیکاتور کاربردی FT ADX Color Candles زمانی که نیاز دارید به طور همزمان به چندین مورد نگاه کنید، معامله می تواند بسیار خسته کننده باشد. اندیکاتور کاربردی FT ADX Color Candles قالب شمع ها، ساپورت ها، مقاومت ها، برنامه ها، اخبار و اندیکاتورها. هدف این ابزار […]

    بایگانی‌ها
    5 / 0

    Complex Chaos EA اکسپرت MT5

    معرفی و دانلود اکسپرت کاربردی Complex Chaos EA Complex Chaos EA یک سیستم خودکار است که از یک جفت میانگین متحرک نمایی برای تشخیص جهت بازار استفاده می کند و معاملات را در حالت شمع باز باز می کند. معرفی اکسپرت کاربردی Complex Chaos EA اگر بازار بر خلاف یک معامله حرکت کند، در یک […]

    بایگانی‌ها
    5 / 0

    Terraforming 1 اکسپرت MT5

    معرفی و دانلود اکسپرت کاربردی Terraforming اولین نسخه من از اکسپرت کاربردی Terraforming 1 . EA از آربیتراژ آماری برای کسب سود از جفت ارز USD EUR و GBP استفاده می کند. معرفی اکسپرت Terraforming 1 موقعیت ها زمانی باز می شوند که یک فرصت آربیتراژ شناسایی شود. پوزیشن ها پس از 3 ساعت یا […]